Τα σοβαρά επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ζοφερά – αν και η χώρα μας τελειώνει 7 εβδομάδες συνολικού αποκλεισμού և τα καθημερινά περιστατικά μειώνονται αργά, αλλά οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας αυξάνονται μετά τα Χριστούγεννα և Πρωτοχρονιά: Πρωτοχρονιάτικες διακοπές.
Χριστούγεννα և ման է ման է է ::::::::::::::::::::::::::
Οι ειδικοί και η κυβέρνηση φοβούνται ότι οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις, παρά τους περιορισμούς σε εννέα μέλη των δύο οικογενειών και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 10μμ έως τις 5πμ, θα μπορούσαν να είναι “εύφλεκτο υλικό” για ένα δεύτερο κύμα που δεν βγήκε.
Από ειδικούς “Ell Ang”
Ο Πρόεδρος της Παν-Αρμενικής Ιατρικής Εταιρείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε ότι οι διακοπές λογικά θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα αποτελέσματα θα καταναλωθούν σε 15-20 ημέρες.
Ταυτόχρονα, κύριε Σε συνέντευξή του στο SKAI, ο Εξαδάκτυλος τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ατόμων μειώνεται αργά αλλά σίγουρα, ότι το προσωπικό της πρώτης γραμμής SS SS εξαντλείται, “επειδή εργάζονται πέρα από τα δυνατά τους για πολύ καιρό.”
Ταυτόχρονα, ο Δημοσθένης Σαριγιάννης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπολόγισε ότι η συχνότητα εμφάνισης κοροναϊού σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Προέβλεψε ότι έως τις 7 Ιανουαρίου, ο αριθμός των περιπτώσεων θα προσεγγίσει τις 800.
“Είναι ένας καλός αριθμός, αλλά αυτό το φθινόπωρο θα είναι αργό στη δημοκρατία”, είπε.
Τέλος, πριν από λίγες ημέρες, ο ειδικός των λοιμωδών νοσημάτων Νικόλαος Σίψας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκπομπής “MEGA Society Hour”, τόνισε ότι “αυτές τις μέρες μπορούμε να συγκρατήσουμε λίγο, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι ατυχές το γεγονός ότι όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε εδώ και καιρό ήταν μάταιη. “
Κατάσταση στη χώρα
Το φορτίο στην Αττική μειώνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των νέων υποθέσεων καταγράφηκαν στην Αττική, ενώ η μείωση του φορτίου συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη.
Η επιδημιολογική επιβάρυνση δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική. Υπήρξαν αρκετά περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που οι αρχές διερευνούν προσεκτικά.
Χθες, η EODY ανακοίνωσε 617 νέα κρούσματα ιού στη χώρα, 6 εκ των οποίων εντοπίστηκαν μετά από δοκιμές στην είσοδο της χώρας, το ποσοστό θετικότητας (γενικά μοριακές-γρήγορες δοκιμές) μειώθηκε στο 2,05%.
Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων είναι 134.852, εκ των οποίων το 52,4% είναι άνδρες. 5,302 (3,9%) σχετίζονται με ταξίδια από το εξωτερικό και 39.813 (29,5%) σχετίζονται με ήδη γνωστή περίπτωση.
Υπάρχουν 470 από τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζονται μέσω διασωλήνωσης (476 χθες). Η μέση ηλικία τους είναι 67 ετών. 152 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80,2% των ασθενών με διασωλήνωση έχουν υποκείμενη ασθένεια ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω. 851 ασθενείς απολύθηκαν από το CMS.
Τέλος, έχουμε 50 50 καταγεγραμμένους θανάτους և 4507 θανάτους στη χώρα. 1819 (40,4%) γυναίκες և άλλοι άντρες. Η μέση ηλικία των πολιτών μας που πέθαναν ήταν 79 χρόνια և 95,4% είχαν υποκείμενη ασθένεια և (ή) 70 χρόνια և υψηλότερα.

