Του: Βίκυ Κουρμπίνι
Οι συνηθισμένες εικόνες διακοπών στους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Με πλήρως κρατημένα ξενοδοχεία, δρόμους και καταστήματα γεμάτα εξοχικές κατοικίες, χιονοδρομικά κέντρα, είναι το παρελθόν, τουλάχιστον για φέτος. Η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, τα Τρίκαλα, το Πήλιο, τα Ιωάννινα, η Λίμνη Πλαστήρα ή τα αγοροχώρια είναι κενά …
Αυτά τα Χριστούγεννα είναι τελείως διαφορετικά για τον χειμερινό τουρισμό, καθώς ο αποκλεισμός, η απαγόρευση από την περιοχή προς το νομό, καθώς και οι οδηγίες πτήσης όσων φθάνουν από το εξωτερικό (σημειώστε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, υπάρχει ένας υποχρεωτικός περιορισμός εισόδου τριών ημερών. Ελλάδα με πτήσεις στο εξωτερικό, 72 ώρες μακριά Οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβληθούν σε ταχείες δοκιμές (υποχρεωτικοί προληπτικοί περιορισμοί δέκα ημερών). Οι ορεινές οδηγίες έχουν τεθεί σε “πάγο”.
Η κίνηση είναι μηδενική նրանց “μετράει με τα δάχτυλα” εκείνων που έχουν επισκεφτεί εξοχικές κατοικίες στο νομό τους. Ο δεύτερος αποκλεισμός ωθεί χιλιάδες οικισμούς στην άκρη του γκρεμού με βάση τον χειμερινό εσωτερικό τουρισμό, λένε τοπικοί ηθοποιοί. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος επηρεάζονται άμεσα δύο χιλιάδες οικισμοί – μεγάλες και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, η οποία είχε μεγάλο αριθμό κανονικής κίνησης κατά την περίοδο των διακοπών (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Πιερία, Δράμα), μείωσε περαιτέρω τα ταξίδια, σύμφωνα με τους εμπόρους της αγοράς. , σε πολλές περιπτώσεις εμπόδισε την επιστροφή ακόμη και εκείνων που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή ταξίδια σε μόνιμη κατοικία, φοιτητές κ.λπ.
Η σεζόν έχει χαθεί
Οι ξενοδόχοι και οι χειμερινοί τουριστικοί πράκτορες έχουν λίγο να περιμένουν από αυτήν τη σεζόν, η οποία στην πραγματικότητα έχει χαθεί λόγω των απωλειών της περιόδου των διακοπών. Και παρόλο που τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν κανονικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου αποκλεισμού, όπως τον Μάρτιο, είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει τόσο σε ορεινές όσο και σε αστικές περιοχές καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ήδη τον Νοέμβριο υπήρχαν κρατήσεις στα συστήματα, τα οποία παρέμειναν ενεργά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν επιτρέπονται οι κινήσεις. Οι εργασίες επιστράφηκαν, οι κρατήσεις ακυρώθηκαν ή επαναπρογραμματίστηκαν.
Σύμφωνα με το The Exodus, περίπου το 40% των χειμερινών προορισμών προέρχεται από τις διακοπές των Χριστουγέννων έως τα φώτα σε δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, θα ήταν καλύτερο αν οι μονάδες έκλειναν με κρατική εντολή. Όσο για την επόμενη μέρα, απαιτούν προγραμματισμό, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών μέσων, κινήτρων επιδότησης, πώς να εισαχθεί το θεσμό της λευκής εβδομάδας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εσωτερικά χιονοδρομικά κέντρα
Το πρώτο χιόνι ήταν εκεί για περίπου είκοσι ημέρες, και συνήθως τα χιονοδρομικά κέντρα, αρκετά ανοιχτά για να δουλέψουν, θα ήταν ανοιχτά για να φιλοξενήσουν τους λάτρεις των σπορ. Ωστόσο, θα παραμείνουν κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον.
Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, οι «ειδικοί του αθλητισμού» του χειμερινού σκι περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση. Όπως λένε, “δεν έχουν πληροφορίες, προγραμματισμό, προετοιμασία (για παράδειγμα, πρωτόκολλα για χιονοδρομικά κέντρα. Σχέδια λειτουργίας, εναλλακτικά σενάρια για χειμερινούς προορισμούς κ.λπ.), հերթին πρώτα, για να εξηγήσουμε τις απόψεις μας, να εξηγήσουμε τις ιδιαιτερότητες της βιομηχανίας (η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλό επίπεδο “Για πολύ μικρότερη χρονική περίοδο από το καλοκαίρι, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην εργαστούμε καθόλου. Είμαστε μετεωρίτες, ένα βήμα μπροστά από την καταστροφή.”
Μια ολόκληρη αλυσίδα τουριστικών τουριστικών επιχειρήσεων επηρεάστηκε από τον χειμερινό παγετό. Χιονοδρομικά κέντρα, σχολές σκι, ενοικιαζόμενα καταστήματα, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχειακά τμήματα, τουριστικά λεωφορεία, εστιατόρια.
“Πέρυσι χάσαμε τα 2/5 της σεζόν λόγω του 1ου μπλοκ. Εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη χιονιού τον περασμένο χειμώνα, ειδικά τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, η ζημιά είναι πολύ υψηλή, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρξε χρόνος. “Δεν υπήρξε ομαλή χειμερινή τουριστική δραστηριότητα την περασμένη σεζόν”, πρόσθεσαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που εκτελείται σε ανοιχτό χώρο, σε αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς επαφή και με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, γάντια).
* Διαβάστε περισσότερα:
– Οι προσδοκίες της τουριστικής αγοράς στη μετα-Covid εποχή. Τι λένε για τους Λάμψα, HIP, Hines, Brown, Avis;
-Τ τουρισμός. Η Μεγάλη Μάχη της Μεσογείου για πακέτα του 2021