Η αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο κοραναϊού έχει ξεκινήσει στη χώρα μας, καθώς οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν στην Ελλάδα την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» της κυβέρνησης θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, όταν οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στα νοσοκομεία στο κέντρο της Αττικής. Νοσοκομείο Ευαγγελισμού, Νοσοκομείο Σωτηρίας, Νοσοκομείο Αττικής, Θριάσιο-Βούλα Ασκληπιείου.
Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος Κατερίνα Σακελαρόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμβολιαστούν και θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί από το νοσοκομείο.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, με τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 κέντρων εμβολιασμού, ενώ οι μη ευάλωτες ομάδες θα εμβολιαστούν κατά το τρίτο στάδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021.
Συγκεκριμένα, σήμερα έφτασαν στη χώρα μας 9750 δόσεις του εμβολίου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρταλίας ήταν παρών στη σκηνή, επιβλέποντας όλη τη διαδικασία, καθώς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αναμένουμε 429.000 և 333.450, αντίστοιχα.
Η άφιξη του εμβολίου είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο
Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Siniria, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, χαρακτήρισε την άφιξη του εμβολίου κοραναϊού στην Ελλάδα ως το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο.
“Η απάντηση στα προβλήματά μας έγκειται στα εμβόλια”, δήλωσε η κα Gaga στο SKAI.
Ειδικά για το εμβόλιο Pfizer / Biontech, τόνισε ότι τα δεδομένα του είναι εξαιρετικά όσον αφορά την ασφάλεια և αποτελεσματικότητα,, κάθε άτομο που εμβολιάζεται είναι άνοσο για περίπου τέσσερις εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, αυτό θα δημιουργούσε ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους δεν μπορούσαν να πάρουν εμβόλια, όπως άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν προβλήματα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η κα Γκάγκα υπολόγισε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της επιδημίας, σημειώνοντας ότι έχουμε ακόμη δύο ή τρεις μήνες ακόμη, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά τον Ιανουάριο, που είναι ένας δύσκολος μήνας.
“Υπομονή, καλή διάθεση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον”, είπε.
Λειτουργία “Ελευθερία”
Το σχέδιο περιγράφει τη διαδικασία αποθήκευσης και διανομής εμβολίων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί μετά τη λήψη του κατάλληλου ραντεβού.
Στην Ελλάδα, αντιστοιχεί στο ποσοστό της συνολικής παραγωγής που κάθε εταιρεία παραγωγής θα παρέχει στον πληθυσμό της αναλογικά, σε περισσότερες παραλλαγές.
- Pfizer / BioNTech. 4,7 εκατομμύρια δόσεις
- AstraZeneca / Οξφόρδη. 7,1 εκατομμύρια δόσεις
- Son Onson և John Onson. 4,7 εκατομμύρια δόσεις
- Sanofi / GSK – 4,7 εκατομμύρια δόσεις
- Moderna – 1,8 εκατομμύρια δόσεις
- Curevac – 5,3 εκατομμύρια δόσεις
Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα λάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα 83.850 δόσεων εμβολίου Pfizer. Η παράδοση εμβολίων Pfizer στον πληθυσμό μας βάσει της Συμφωνίας της Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να μας παραδοθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις σε 333.450 δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου
Στο τέλος Μαρτίου, θα λάβουμε 1.265.550 δάνεια από μία μόνο εταιρεία – την Pfizer-BioNTech.
Ποιος θα εμβολιαστεί – Τα τρία στάδια
Τα εμβόλια θα χορηγηθούν σταδιακά, επομένως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Το σχέδιο θα επικεντρωθεί αρχικά στις ομάδες υψηλότερης προτεραιότητας, όπως προτείνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Πρώτη φάση
Όπως φαίνεται στην εικόνα, το πρώτο στάδιο του εμβολιασμού περιλαμβάνει:
Προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών υγείας
Κάτοικοι και υπάλληλοι των ορφανοτροφείων Nurs
Υπάλληλοι χρόνιων ασθενών – κάτοικοι κέντρων αποκατάστασης, εγκαταστάσεις φροντίδας ασθενών
Κορυφαίο προσωπικό σε βασικές κυβερνητικές λειτουργίες
Η εκτιμώμενη έναρξη του πρώτου σταδίου είναι 27 Δεκεμβρίου.
Το δεύτερο στάδιο
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει:
70 ετών և ψηλά άτομα (ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό). Περαιτέρω προτεραιότητες.
• 85 ετών մարդիկ ηλικιωμένοι
• Άτομα ηλικίας 80 80 և
• Άτομα 75 75 և ετών
• 70 ετών մարդիկ ηλικιωμένοι
Ασθενείς με νόσο COVID-19 υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας
Κορυφαίο προσωπικό σημαντικών κρατικών λειτουργιών
Άτομα ηλικίας 60 έως 69 ετών (ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό)
Ασθενείς ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχουν υψηλό κίνδυνο COVID-19
Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμος αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων.
Τρίτο στάδιο
Όσον αφορά το τρίτο στάδιο, περιλαμβάνει εμβολιασμό ατόμων άνω των 18 ετών χωρίς υποκείμενες ασθένειες.
Η εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης είναι ο Ιούνιος 2021 ,, εκτιμάται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για αρκετά αποτελεσματικά, εύκολα αποθηκευμένα εμβόλια.
Με ραντεβού
Από τον Ιανουάριο του 2021, ο πολίτης θα μπορεί να συνταγογραφήσει τον εμβολιασμό του με τις ακόλουθες μορφές:
- Αφού επικοινωνήσετε με τα δεδομένα TAXIS στο http://emvolio.gov.gr
- Επιβεβαίωση της προτεινόμενης συνάντησης μέσω μηνύματος κειμένου (SMS) 5ψήφιος κωδικός αποκλειστικής χρήσης (13034).
- Για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, επισκεφθείτε την ΚΕΠ ή τα φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό ραντεβού, αριθμό, καθώς και έναν κωδικό QR, ανάλογα με το ραντεβού. Αναφέρεται ότι το εμβόλιο θα επαναληφθεί ταυτόχρονα με τη χρήση ραντεβού.
Τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει ակի SMS υπενθύμιση της επιστολής և για την օրվա ώρα του ραντεβού, καθώς και έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο που έχει σχετικές γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. χωρίς πυρετό, κωδικό πρόσβασης κ.λπ.), αλλά και συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που χρησιμοποιείται.
Ο πολίτης δίνει τον κωδικό ραντεβού ή τον κωδικό QR και το στοιχείο αναγνώρισης (έγγραφο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.) στους υπαλλήλους των κέντρων εμβολιασμού. Το προσωπικό θα σαρώσει τον κωδικό QR χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablet ή θα πραγματοποιήσει αναζήτηση με κωδικό πρόσβασης, αριθμώντας το ραντεβού και επιβεβαιώνοντάς το.
Στη συνέχεια θα απαντηθεί το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές όσο και ειδικές ερωτήσεις, ανάλογα με το εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Με βάση τις απαντήσεις στις ερωτήσεις, երբ αφού ο γιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, αποφασίζει να συνεχίσει τον εμβολιασμό և για να κάνει συνταγή.

