Νέα πρόκληση. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι μπλοκάρει 15 περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος

Το Σάββατο το πρωί, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προκλητική δήλωση κατηγορώντας την Ελλάδα για αποκλεισμό της περιοχής του Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε “Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας έναντι του διαλόγου και της επικοινωνίας, αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει προκλητικά μέτρα στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν τις εντάσεις. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα δήλωσε 15 στρατιωτικές ασκήσεις στο Νόταμ, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που αποστρατικοποιήθηκαν, έκλεισαν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα το 2021. Από 4 Ιανουαρίου έως 26 Φεβρουαρίου.

Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ολοκληρώνεται καλώντας την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα», συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας να «ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η διπλή στρατηγική της Άγκυρας

Η νέα πρόκληση έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επανεκκινήσει τον Oruc Reis για έξι μήνες για να πραγματοποιήσει έρευνα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως φαίνεται από το σχετικό Navtex, το οποίο το ξεκίνησε, έξω από την Αττάλεια և στην επικράτειά του της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οι αναλυτές λένε ότι τα τελευταία βήματα αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Άγκυρας για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις εδαφικές της αξιώσεις, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Η διπλή στρατηγική της, υποστηρίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα καλείται σε έναν ανοιχτό διάλογο για όλα τα θέματα, κατηγορώντας την Αθήνα για τορπίλη οποιασδήποτε προσέγγισης για την εξεύρεση λύσης, και από την άλλη πλευρά, επιχειρηματικές αποστολές όπως οι νυχτερινές πτήσεις της Ελλάδας. Τα νησιά δείχνουν ότι το επόμενο έτος η Τουρκία θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όλα αυτά εξελίσσονται καθώς η γειτονική χώρα πιέζει για διάλογο για όλες τις παράνομες απαιτήσεις της, έως ότου εκραγούν οι συζητήσεις για την πολυμερή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης έχουν εγκαταλείψει φλεγμονώδεις ρητορικές ή «απαιτήσεις» για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, γύρω από τα οποία πετά ακόμη και τη νύχτα, δοκιμάζοντας επιχειρησιακές δυνατότητες και εξετάζοντας ελληνικές απαντήσεις.

Η στρατηγική επιλογή της Τουρκίας είναι να επιβάλει τη λύση της στα ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα, τα οποία πιστεύει ότι έχει, όχι στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά στη βάση των δικών της μεγαλαιστικών απαιτήσεων. Ελαβε

Ενεργοποιεί έναν πλήρη διάλογο կոչ ζητεί πίεση στην πολυμερή διάσκεψη, ζητώντας επίσημο σημείωμα և, είναι πιθανό η νομιμότητα ορισμένων αξιώσεων κατά της Ελλάδας և της Κύπρου.

Αποκτήστε το! σε: Ειδήσεις Google: : Θα είστε οι πρώτοι που θα γνωρίζετε όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες ελληνικές և Κόσμος ειδήσεις στη σελίδα

Source