Πώς η Ελλάδα μπήκε στο ραντάρ των παραγωγών του Χόλιγουντ

Η Λέντα είναι μια 47χρονη διαζευγμένη καθηγήτρια πανεπιστημίου που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο έργο των κορών της. Όταν τα κορίτσια μετακινούνται στον Καναδά για να ζήσουν με τον πατέρα τους, αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι σε ένα παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Ιταλία. Εκεί, η τυχαία συνάντησή του με μια θορυβώδη Ναπολιτική οικογένεια θα τον αφήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τις πληγές του παρελθόντος του.

Η ηθοποιός Maggie Yillenhall ήξερε ότι η “Lost Daughter” ήθελε να βρεθεί στη μεγάλη οθόνη από τη στιγμή που διάβαζε το βιβλίο της Έλενα Φερράντε. Και τον Απρίλιο, όλα ήταν έτοιμα για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Το ιταλικό χωριό όπου έγινε η ιστορία έπρεπε να δημιουργηθεί στο Νιου Τζέρσεϋ. Η μαγνητοσκόπηση ξεκίνησε όταν η επιδημία κοραναϊού εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τα σχέδια έχουν αλλάξει. Λίγο αργότερα, η Maggie Yillenhall, η Olivia Coleman και η Ντακότα John Onson մնացած το υπόλοιπο καστ της ταινίας έβαλε τα πόδια στις Σπέτσες.

“Η παραγωγή πήρε το πλοίο από θύελλα σε 1,5 μήνες”, δήλωσε στο Moneyreview.gr ο Κώστας Κεφαλάς, επικεφαλής παραγωγής στο Faliro House Productions, η ίδια εταιρεία που έκλεισε την Πλατεία Συντάγματος για δύο ημέρες. για “Αμερικάνικο θρίλερ.

Αυτές οι δύο ταινίες του Χόλιγουντ είναι ένα μικρό μέρος μιας μακράς λίστας ξένων ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών που γίνονται στην Ελλάδα, ξεκινώντας με την εισαγωγή ενός αντίστοιχου προγράμματος παραχώρησης. Το ειδικό πρόγραμμα, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Επικοινωνίας Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), παρέχει επιδότηση με τη μορφή απόδοσης επένδυσης για προϊόντα που έρχονται στην Ελλάδα. Το επιτόκιο μειώθηκε από τον Ιούλιο του 2020 από 35% των επενδύσεων στην παραγωγή σε 40%. Μαζί με την έκπτωση σε μετρητά, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, το οποίο προβλέπει φορολογική απαλλαγή 30% για επενδύσεις σε ελληνικά προϊόντα.

Ειδικά προγράμματα κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας στα ραντάρ των παραγωγών του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται στο moneyreview.gr από το ΕΚΟΜΕ, η εταιρεία έχει λάβει μέχρι στιγμής 136 αιτήσεις για εφαρμογή οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. Από τα 99 έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στις 20 Ιουνίου 2009, 54 ήταν ελληνικά και 45 ήταν διεθνή, προερχόμενα από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κορέα, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Φινλανδία, Τουρκία, Κίνα, Αλβανία, Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία և Σουηδία.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποβάλει ξένους κινηματογραφιστές, χάνοντας τελικά όχι μόνο πολύτιμες επενδύσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες να “πυροβολήσει” σε ακριβές παραγωγές του Χόλιγουντ και να διαφημιστεί στη μεγάλη οθόνη. Σε ολόκληρο τον κόσμο: Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2017, όταν οι παραγωγοί του “Mamma Mia” επέλεξαν να γυρίσουν τη συνέχεια της διάσημης ταινίας όχι στη Σκόπελο και τη Σκιάθο (όπου έγινε η λήψη του πρώτου μέρους), αλλά στην Κροατία. Ωστόσο, η ταινία “Ason Eason Bourne”, στην οποία ο Matt Damon εμφανίζεται στην πλατεία Συντάγματος, καθώς φωτίζεται από κοκτέιλ Molotov από αντι-αρμενικές διαδηλώσεις, γυρίστηκε όχι στην Αθήνα, αλλά στην Τενερίφη. Αλλά ακόμη και ο ελαφρώς παλαιότερος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν δυσκολεύτηκε να καταλήξει σε συμφωνία με την τότε ελληνική κυβέρνηση նախարարության Υπουργείο Πολιτισμού, ως αποτέλεσμα της οποίας η μαγνητοσκόπηση του “Μεγάλου Αλεξάνδρου” δεν πραγματοποιήθηκε στην Πέλλα, την πρώτη του επιλογή, αλλά στο Μαρόκο. ,

Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ, η συνολική επένδυση 99 έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα έκπτωσης μέχρι στιγμής είναι 96 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι πυροβολισμοί, που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τα Αγοροχώρια έως τα Κιτίρα, τη Μύκονο έως τη Νίσυρο, δημιουργούν περίπου 23.316 θέσεις εργασίας (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθοί, προσωπικό κ.λπ.).

Στην πραγματικότητα, η βρετανική τηλεοπτική σειρά The Durrells, που αφηγείται την ιστορία της οικογένειας του Βρετανού συγγραφέα Erald Darel στην Κέρκυρα, έκανε το νησί έναν από τους καλύτερους κινηματογραφικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της σειράς σχεδόν μετακινήθηκε σε άλλο μέρος της Μεσογείου (η Κροατία και η Μάλτα ήταν κάτω από το μικροσκόπιο εκείνων που ήταν υπεύθυνοι εκείνη την εποχή), όταν η Ελλάδα περνούσε τις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης χρέους, ο κίνδυνος του Grexit φαινόταν πολύ πραγματικός. ,

Σήμερα, όταν η χώρα αντιμετωπίζει μια άλλη κρίση, τον κοραναϊό, το ενδιαφέρον ξένων παραγωγών να πυροβολήσουν στην Ελλάδα δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα αυξάνεται. Η βιομηχανία «εξερράγη», δήλωσε ο Κώστας Κεφαλάς από το Faliro House Productions στο Moneyreview.gr, προβλέποντας ότι το 2021 θα είναι μια πολύ δραστήρια αλλά πολύ απαιτητική χρονιά για τη βιομηχανία. Το ελάφι αυξάνεται από 35% σε 40%, αλλά και η καλή διαχείριση της επιδημίας από την ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μαγνητοσκόπηση στη χώρα, με αποτέλεσμα το Faliro House Productions να έχει ήδη περισσότερα από δύο έργα τους επόμενους μήνες. ,

Βοηθά επίσης την καλή φήμη που έχει αποκτήσει η Ελλάδα, καθώς όσοι εργάστηκαν για την The Lost Daughter άφησαν τις Σπέτσες με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως εξηγεί ο κ. Κεφαλάς. “Δεν ήθελαν να φύγουν”, είπε. Από την αρχή, δημιουργήθηκε ένα «προστατευτικό μπαλόνι» γύρω από τους παραγωγούς, το οποίο τους έδινε εμπιστοσύνη κατά την εποχή του κοροναϊού, ενώ οι Σπέτσες τους καλωσόρισαν ως οικογένεια, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον, η μαγνητοσκόπηση της ταινίας επέτρεψε στους επιχειρηματίες του νησιού να βγάλουν κάτι από το «σπασμένο» αυτής της πρωτοφανούς κακής τουριστικής περιόδου, ενώ το γεγονός ότι, με τη σειρά τους, δεν μπήκαν στον πειρασμό από το σκάνδαλο, άφησε την καλύτερη εντύπωση.

Περίπου την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε η μαγνητοσκόπηση του The Triangle of Sadness, σε σκηνοθεσία του νικητή της Σουηδίας Palme d’Or, Ruben Estlund. Η ιστορία του τρόπου με τον οποίο πολλά μοντέλα θέλουν να ναυαγηθούν σε ένα έρημο νησί, μαζί με μια ομάδα δισεκατομμυριούχων և καθαριστή, γυρίστηκε στην Εύβοια Christ “Christina O” στο καράβι του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση, Ιωνίας. Η ταινία “Daughter” γυρίστηκε στην Αμοργό αμέσως μετά τον πρώτο αποκλεισμό και το ισπανικό δράμα “Mediterraneo” γυρίστηκε στην Αττική. Όσο για τα γυρίσματα του “The Man of God” με τον Mickey Rourke, χρειάστηκαν επτά εβδομάδες, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο Λαύριο και στην Αίγινα.

Πηγή: προβολή χρημάτων

,Source