Εδώ και χρόνια λέμε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από την τρέχουσα εγχώρια πολιτική, να περπατάμε με μακρύτερους, πιο απαιτητικούς τρόπους. Θα σας βάλουμε στα χέρια μιας μεγάλης χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που παίζει ενεργό ρόλο στις εθνικές μας υποθέσεις, ειδικά σε αυτό το ευμετάβλητο, ευαίσθητο, περίπλοκο διεθνές περιβάλλον. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, αναπτύσσεται η μετάβαση της εξουσίας από το απίθανο Trump στον νεοεκλεγέντα μετριοπαθή, πιο ορθολογικό Biden. Το οποίο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, αναπτύσσεται πολύ πιο ομαλά από ό, τι είχαν προβλεφθεί οι απειλές και οι εκρηκτικές δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ.
*****
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ ήλπιζε να κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, να προχωρήσει ομαλά στις αλλαγές τύπου κράτους και ταυτόχρονα να επιβάλει πιο κεντρικές λειτουργίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έτσι οι ανεξάρτητες αναφορές βλέπουν τις συχνές αναφορές και τον θαυμασμό που έχει δείξει για τις ευθύνες και τις ευθύνες της Παλαιστίνης και άλλων αυταρχικών παγκόσμιων ηγετών, όπως ο γείτονάς μας Ταγίπ Ερντογάν.
*****
Υπό αυτήν την έννοια, η ήττα του, με μια απλή και αδιαμφισβήτητη διαφορά, ανακούφισε πολλούς όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ειδικά στην Ευρώπη και στον δυτικό δημοκρατικό κόσμο γενικά. Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ απολύθηκε, αν και εξακολουθεί να ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία για να παίξει συμπρόεδρο με τον Μπάιντεν. Όλα θα κριθούν ως αποτέλεσμα των εκλογών στη Γεωργία στις 5 Ιανουαρίου, οι οποίες θα καθορίσουν τις δύο έδρες στη Γερουσία. Εάν ο Τραμπ τους κερδίσει, θα έχει πραγματικά πλειοψηφία 51-49, θα παρακωλύσει την κυβέρνηση Μπάιντεν οπουδήποτε μπορεί. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπάιντεν έχει ορίσει ξεχωριστούς υποψηφίους, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του Τραμπ, εκτιμάται ότι ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος θα κερδίσει τουλάχιστον μία έδρα, ακυρώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο παραίτησης.
****
Η Αθήνα περιμένει τις εκλογές στη Γεωργία
Αυτές οι εκλογές στις 5 Ιανουαρίου θα κάνουν πολλά για εμάς. Εάν ο Μπάιντεν εξασφαλίσει τη θέση που χρειάζεται στη Γεωργία, θα είναι σε θέση να κάνει αποφασιστικές επιλογές, όπως η επανεμφάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αφήνοντας την απομόνωσή του σε διεθνείς υποθέσεις και αποκαθιστώντας τις σχέσεις μαζί τους. Οι Ευρωπαίοι για μια πιο ενεργή συμμετοχή της «Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ» στη Νοτιοανατολική Αμερική, την οποία οι επιθετικοί γείτονές μας θέλουν να μετατραπούν σε ένα βαρέλι σκόνης, ένα πυθμένα παγκόσμιας αναταραχής.
*****
Και προσβλέπουμε σε αυτήν την πολύ ενεργή συμμετοχή των Αμερικανών στην περιοχή μας. Έτσι, η Αθήνα είναι ένα θέμα που καταναλώνει και προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ντέντια για το πώς θα κινηθεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Το ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες λέει στην Αθήνα ότι η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον είναι εντελώς ειδωλολατρική. Στην πραγματικότητα, οι Δημοκρατικοί που συμμετείχαν πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών, συγκεκριμένα ο κ. Menendez, ο Van Hollen, ο Emen Yemenidis και άλλοι, είπε με ενθουσιασμό: “Θα χάσετε αυτό που βλέπετε.”
****
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να φύγουν από την Τουρκία, για να επιτρέψουν τη σύνδεσή του με το ρωσικό αυτοκίνητο του Πούτιν χωρίς διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως, επειδή βλέπουν ότι η Ρωσία κερδίζει συστηματικά στην αμφισβητούμενη ζώνη, θα θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στο αυτοκίνητο της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Ο εσωτερικός κύκλος του Μπάιντεν, ωστόσο, δεν σκοπεύει να δώσει ατέλειωτες ευκαιρίες στην Άγκυρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζει το τουρκικό κίνημα, αλλά συνειδητοποιεί επίσης ότι δεν υπάρχουν πολλές αξιόπιστες χώρες στην περιοχή που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις και σταθερούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, επανεξετάζουν την κατάσταση μετά την κίνηση ενός γείτονα για την απόκτηση ρωσικών πυραύλων S-400, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα ασφάλειας.
*****
Με βάση τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, υπό τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν σταδιακά τη θέση 50% -50% μέχρι στιγμής, συνοδευόμενη από την παρόρμηση να «βρουν» μια ουδέτερη θέση, πιο ξεκάθαρα προς το συμφέρον των Ελλήνων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι αρχές των ΗΠΑ μιλούν για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εκτιμάται ήδη από την Αθήνα.
*****
Ένα “παράθυρο” για νέες αμερικανικές βάσεις
Συνήθως εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον συνειδητοποιεί ότι δεν έχει άλλο κουμπί στην περιοχή, λογικά θα κινηθεί πιο αποφασιστικά στην Αθήνα. Κάτι που προφανώς ενέπνευσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει στο Φόρουμ των Δελφών ότι «αναζητούμε νέους χώρους όπου θα τοποθετηθούν τα κοινά μας συμφέροντα». Η ανακοίνωση έγινε σχεδόν απαρατήρητη, δεν κατέλαβε τα μέσα ενημέρωσης, αν και κάλυψε έμμεσα τη δημιουργία νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα άλλες φορές. Το πιο πονηρό, ωστόσο, σημείωσε ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα ανταλλαγών, το οποίο απαιτεί πιο περιεκτικές διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων εξαρτάται από τη διάθεση των ελληνικών διπλωματικών αρχών, τις ευκαιρίες διαπραγμάτευσης.
*****
Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί ότι είμαστε πραγματικά κοντά σε μια γενικότερη αμερικανική στροφή υπέρ της ελληνικής θέσης, ταυτόχρονα εγείρεται το ζήτημα της δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, οι απαιτήσεις της ελληνικής πολιτικής και της διπλωματίας προφανώς θα αυξηθούν. Έτσι ξετυλίγονται τα γεγονότα λίγο πριν την αυγή του 2021. Και η επανεκλογή της Γεωργίας σε δύο πιθανές θέσεις στη Γερουσία των ΗΠΑ μπορεί σωστά να τραβήξει την προσοχή των υπευθύνων.
Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον φίλο του Π. Κάμενος
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα των εγκαινίων του Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα της υπερδύναμης. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι να παραχωρήσει και να υπερασπιστεί τις επιχορηγήσεις με μάλλον αδιαφανή πρότυπα. Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι στην τελευταία συγκομιδή των χαρισμένων χεριών βρήκα επίσης το όνομα του Γιώργου Παπαδόπουλου. Εάν δεν θυμάστε ποιος ήταν κάποτε φιλόδοξος μετανάστης, επιτρέψτε μου να το κάνω μόνος μου. Είναι αυτός που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2016, μίλησε με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, πήρε μια φωτογραφία με τον πρώην Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, «τον πωλώντας» ως βασικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Παπαδόπουλος είπε ψέματα στον Robert Mueller, ο οποίος ηγήθηκε το 2016. Διερεύνηση της συμμετοχής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Γιώργος Βορ Παπαδόπουλος είπε ψέματα για τις επαφές του με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πριν από τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια του έτους, πέρασε αρκετές μέρες πίσω από τα κάγκελα. Αυτά πρέπει να θυμόμαστε την προίκα του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

