Συζητήσεις εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας China «σφήνα» των ΗΠΑ

Ένα από τα μεγάλα και ανοιχτά ερωτήματα της επόμενης περιόδου είναι πώς θα αναπτυχθούν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις που αποκαλούμε «εμπορικούς πολέμους».

Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία τον Φεβρουάριο, η ΕΤΑ (Συμφωνία Οικονομικού Εμπορίου), η οποία περιελάμβανε τη δέσμευση της Κίνας για αύξηση των εισαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδότησε το τέλος της προεδρίας του Τραμπ. Η Κίνα, με έμφαση στις στοχοθετημένες κυρώσεις, επέβαλε περιορισμούς σε κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διακόψουν από την τεχνολογία που απαιτείται, ειδικά όσον αφορά τις μάρκες που χρησιμοποιεί.

Αυτή η τακτική βασίζεται στη σαφή εκτίμηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ότι η Κίνα είναι ο κύριος ανταγωνιστής, άμεσα σε οικονομικό επίπεδο και, μεσοπρόθεσμα, γεωπολιτικά, μια αξιολόγηση στην οποία προσπάθησαν να συνδέσουν τους άλλους Δυτικούς συμμάχους τους. Είμαστε τόσο μακριά από τη στιγμή που η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όλοι καλωσόρισαν την ενεργό ένταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος στον καπιταλισμό.

Αυτή η πίεση μεταφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος ήταν ότι οι Αμερικανοί φοβόντουσαν ότι η στρατηγική «One Road – One Belt» της Κίνας («νέοι δρόμοι μεταξιού»), με την υπόσχεσή της για μεγάλα δίκτυα διέλευσης και επενδύσεις σε υποδομές, που έγιναν δεκτές σε ευρωπαϊκές χώρες, θα αύξανε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από την Κίνα.

Αυτός ο φόβος ήταν πιο έντονος στη διαμάχη σχετικά με την υποδομή δικτύου 5G, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν μεγάλη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αποκλείσουν τις κινεζικές εταιρείες από τη σχετική υποδομή.

Καθώς οι Κινέζοι-Ευρωπαίοι διαπραγματευτές πλησιάζουν στη σύναψη μιας Συνολικής Επενδυτικής Συμφωνίας, η οποία θα σήμαινε μια πιο ανοιχτή κινεζική αγορά για ευρωπαϊκές επενδύσεις, αυξάνεται η πίεση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της νέας κυβέρνησης του Joe Biden στην Ευρώπη να προσπαθήσει να αποφύγει μια ευρω-κινεζική συμφωνία. σε μια εποχή που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει τη στρατηγική τους για τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η έκταση των οικονομικών σχέσεων Κίνας-ΕΕ

Ταυτόχρονα, το μέγεθος του ευρω-κινεζικού εμπορίου είναι πολύ μεγάλο για τις ευρωπαϊκές χώρες για να αποφασίσουν ότι θα σταματήσουν σταδιακά από την κινεζική αγορά, τόσο από άποψη εξαγωγών όσο και από επενδύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Το 2018, το συνολικό εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα (εισαγωγές-εξαγωγές) αντιπροσώπευε το 15% του συνολικού εμπορίου εκτός ΕΕ.

Από το 2008 έως το 2017, οι ευρωπαϊκές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν από 54 σε 175 δισεκατομμύρια ευρώ και οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν δεκαπλάσια την ίδια περίοδο σε 59 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν απότομα, κυρίως λόγω της άνισης πρόσβασης στην κινεζική αγορά.

Ωστόσο, οι εμπορικές σχέσεις είναι ελλιπείς. Μεταξύ 2000 και 2018, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα αυξήθηκε από 49 δισεκατομμύρια δολάρια σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αυτό ενισχύθηκε από τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με το πώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Xi Jinping, κινείται σε αυστηρότερο έλεγχο και παρέμβαση σε κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες, ενώ απαιτούν «ιδιωτική» αποδοτικότητα από κρατικές εταιρείες. ,

Η ανάγκη για μια συνολική συμφωνία

Παρά την αύξηση του οικονομικού εμπορίου με την Κίνα, υπήρχε ένα πρόβλημα που η ΕΕ ακολούθησε μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ στην Κίνα υπάρχει ένα καθεστώς που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θεωρεί ιδιαίτερα περιοριστικό. Ταυτόχρονα, υπήρχαν μόνο 25 διμερείς επενδυτικές συμφωνίες στην ΕΕ που είχαν προηγουμένως υπογραφεί από κράτη μέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ ήθελε μια κοινή συμφωνία που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα σχετικά ίσους όρους για την αποφυγή διακρίσεων κατά των ευρωπαϊκών επενδύσεων, σε μια στιγμή που η Κίνα ενδιαφερόταν να προστατεύσει τις κινεζικές επενδύσεις. Στην Ευρώπη, διασφαλίστε ότι η ΕΕ παραμένει ανοιχτή στις κινεζικές επενδύσεις.

Ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αλλά πέρα ​​από τα οικονομικά προβλήματα, διακυβεύονται ζητήματα κοινωνικών և ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αντικατοπτρίζει έναν αυξανόμενο φόβο στην Ευρώπη ότι οι κινεζικοί εργατικοί κανονισμοί, οι οποίοι, για παράδειγμα, επιτρέπουν την καταναγκαστική εργασία, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, υπήρξαν από καιρό φόβοι ότι το αυξημένο εμπορικό άνοιγμα με την Κίνα συμβάλλει στο κοινωνικό ντάμπινγκ, παρόλο που η Κίνα έπαψε να είναι κατά κύριο λόγο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζονται ευρύτερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η στάση του κινεζικού κράτους έναντι της μειονότητας των Ουιγούρων.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ισχυρισμοί εναντίον αυτής της μειονότητας ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει μεταφέρει τη μετεγκατάσταση άλλων μειονοτικών ανθρώπων από την αυτόνομη περιφέρεια Xinjiang Uygur σε άλλα μέρη της Κίνας για να εργαστούν σε εργοστάσια, τα οποία θεωρούνται καταναγκαστική εργασία.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Πρόσφατα επιταχύνθηκαν οι προσπάθειες οριστικοποίησης της συμφωνίας. Υπάρχουν πιθανά σημεία στη συμφωνία που έχουν απαλειφθεί όσον αφορά την αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, η οποία θα διευκολύνει τόσο την αμοιβαία επένδυση όσο και την απόκτηση εταιρειών.

Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειξαν γρήγορα τις γενναιόδωρες προτάσεις της Κίνας, ειδικά για την απαγόρευση της ξένης ιδιοκτησίας σε βασικούς τομείς, οι οποίες θα βοηθούσαν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς η Κίνα ελπίζει να επενδύσει περισσότερα. ΥΨΗΛΗ τεχνολογια

Ωστόσο, τα ζητήματα καταναγκαστικής εργασίας և ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν επιλυθεί. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ ζήτησε από την Κίνα να επικυρώσει τις «θεμελιώδεις συμβάσεις» της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία.

Το δικαίωμα σχηματισμού ανεξάρτητων συνδικάτων, το οποίο δεν θέλει η Κίνα, δεδομένου ότι θα ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος, προτιμώντας να αντιμετωπίζει συχνές αντιδράσεις των εργαζομένων «μέσω της κορυφής».

Ωστόσο, η Επιτροπή φαίνεται να προσανατολίζεται στον συμβιβασμό μιας εμπορικής συμφωνίας με το Βιετνάμ, ο οποίος μίλησε για “απόπειρα επικύρωσης” των σχετικών συμφωνιών.

Ωστόσο, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ, καθώς απαιτεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ μιας συμφωνίας χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πίεση των ΗΠΑ να καθυστερήσει τη συμφωνία

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε έμμεσες πιέσεις ή πείσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες,, στην πραγματικότητα, από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, προς την ΕΕ να μην βιαστεί σε συμφωνία με την Κίνα. Ο Ake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νεοεκλεγμένου προέδρου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2021, πήρε στο Twitter για να παροτρύνει τους ευρωπαίους εταίρους της Ουάσιγκτον να «συζητήσουν μαζί μας τα κοινά οικονομικά τους προβλήματα». ,

Ορισμένες παραδοσιακές φιλο-αμερικανικές χώρες της ΕΕ έχουν επίσης σχηματιστεί μετά από παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες συμβουλές, πρέπει να εμπλέξουμε τους διατλαντικούς συμμάχους μας. “Μια καλά ισορροπημένη συμφωνία είναι καλύτερη από την αρχή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζ. Μπόγκοτ Ράο.

Αλλά άλλοι διπλωμάτες λένε ότι μια συμφωνία με την ΕΕ θα μπορούσε να εξομοιώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια ευρύτερη αντιπαράθεση με την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ανησυχεί η κυβέρνηση του Μπάιντεν είναι η πιθανή ολοκλήρωση της συμφωνίας «ΕΕ» της Κίνας, την οποία η Κίνα θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτική διαπραγμάτευση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει πλήρως την εμπορική και οικονομική πολιτική της με την Κίνα, προφανώς θέλει περισσότερο χρόνο πέρα ​​από τον γενικό τίτλο μιας πιο «ρεαλιστικής» θέσης, και ως εκ τούτου ζητεί να αποφευχθεί ο συντονισμός με την ΕΕ σε ένα σύστημα. ήταν η κυβέρνηση Τραμπ, επιλέγοντας κυρίως να αποχωρήσει μονομερώς από τις πολυμερείς συνομιλίες.

Και ενώ τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρέχουν ευρεία νομιμότητα για τις διαπραγματεύσεις, οι εκλογές θα είναι τελικά οικονομικο-πολιτικές και σε ποιο βαθμό θα καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρηση ή την εντατικοποίηση των διευρυμένων οικονομικών δεσμών με την Κίνα; Μια αυξανόμενη τάση διαχωρισμού μεταξύ οικονομικών ομάδων, μια τάση για την οποία η Κίνα προετοιμάζεται ήδη με αυξανόμενη έμφαση στην αύξηση της τεχνολογικής αυτάρκειας.

Ωστόσο, η σταθερή οικονομική αλληλεξάρτηση του τριγώνου ΗΠΑ-ΕΕ-Κίνας καθιστά επίσης δύσκολη την άρνηση επίτευξης συμφωνίας.

Αποκτήστε το! σε: Ειδήσεις Google: : Θα είστε οι πρώτοι που θα γνωρίζετε όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες ελληνικές և Κόσμος ειδήσεις στη σελίδα

Source