Είναι μια ιστορία συνυφασμένη με την ενσάρκωση του Ιησού Χριστού, αλλά είναι ένα από τα αγαπημένα μοτίβα της θρησκευτικής τέχνης.
Η λατρεία των Μάγων և Η συμβολική κίνηση της πράξης που περιγράφεται στη Βίβλο έχει μελετηθεί επαρκώς և αναλύθηκε.
Όπως μας έχουν δείξει πολλοί καθηγητές ζωγραφικής, Παρθένος συνήθως κάθεται στην αγκαλιά ενός Θεϊκού Βρέφους, το οποίο φτάνει για να λάβει δώρα από μάγους.
Ο παλαιότερος από τους τρεις, ο Ερμής, του δίνει χρυσό. Belshazzar smyrna և Λιβάνι λυγαριά. Αυτή η απλή σκηνή έπρεπε να είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εικόνες των Χριστουγέννων ընթացքում μετατράπηκε σε μια από τις πιο όμορφες ιστορίες διακοπών με τα χρόνια. Είχε επίσης μεγάλα ταξίδια και δώρα.
Τι συνέβη όμως στους σοφούς που ακολούθησαν το πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό; Αποτέλεσμα: Λατρεύστε τον Υιό του Θεού
Ποιοι ήταν οι μάγοι;
Η λατρεία των μάγων αναφέρεται μόνο από τον ευαγγελιστή Ματθαίο. Δείχνει ότι έρχονται από τα βάθη της Ανατολής στη Βηθλεέμ, με επικεφαλής ένα λαμπρό αστέρι, λατρεύοντας το Παιδί, τον Υιό, τον Λόγο του Θεού.
Σύμφωνα με τον John von Voskeberan, η πατρίδα τους ήταν πιθανώς η Περσία, ήταν άνθρωποι άλλων γλωσσών, διαφορετικών φυλών, λέει ο παππούς του. ορθόδοξη εκκλησία,
Σύμφωνα με άλλους θεολόγους, ήταν Χαλδαίοι, γεγονός που πιστεύουν ότι επιβεβαιώνεται από τη γνώση τους για την αστρονομία.
Οι μάγοι ήταν πιθανώς σοφοί ή επιστήμονες, αστρολόγοι, πιθανώς με την έννοια του όρου ώρα. Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες, θα μπορούσαν να είναι βασιλιάδες ή άρχοντες, πλούσιοι και, φυσικά, σημαντικοί άνθρωποι στην Ανατολή.
Όπως θυμόμαστε, οι τρεις μάγοι έφτασαν στην Ιερουσαλήμ με μόνο το αστέρι ως οδηγό. Ρώτησε τους ντόπιους, “Πού είναι ο βασιλιάς των Εβραίων;” εἴδομεν γὰρ αὐτοῦ τὸν ἀστέρα ἐν τῇ ἀνατολῇ καὶ ἤλθομεν προσκυνῆσα αὐτῷ »(σύμφωνα με τον Ματθαίο 2: 1-12), είπε την απάντηση στο πώς θα έπρεπε να είναι στη Βηθλεέμ.
Και μετά “ὁ ἀστήρ ὅν εἶδον ἐν τῇ ἀνατολῇ προῆγενές αὐατο” (βασικά). Οι τρεις μάγοι έφτασαν πραγματικά στο σπίτι της Παναγίας և Τζόζεφ found Βρήκαν σε αυτήν την Παναγία և την Αγία Νεογέννητη. Και μετά “εκείνοι που έπεσαν τον λάτρευαν” προσφέροντας “χρυσό, λιβάνι, μύρο.”
Το χρυσόστομο αναγνωρίζει τη συμβολική λειτουργία στα δώρα. Ο χρυσός ήταν δώρο για τους βασιλιάδες και λιβάνι για τους θεούς. Όσο για το μύρο, ήταν προφητικό, το έδωσαν σε έναν άντρα που θα πεθάνει.
Το πρόβλημα της ιστορίας
Γιατί όμως αυτή η σημαντική πτυχή της γέννησης του Θεού-ανθρώπου αναφέρεται μόνο από τον Μάθιου և; Αλλά ακόμη και δεν μιλά για τον αριθμό των μάγων. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τα κενά με τη χριστιανική παράδοση ως λογικό συμπέρασμα. Τρεις ήταν δώρα και τρεις ήταν μάγοι που τα πρόσφεραν.
Σύμφωνα με τον Μάθιου, του οποίου το Ευαγγέλιο είναι ο μόνος από τους τέσσερις κανόνες που αναφέρονται στους μάγους, αυτοί οι φωτισμένοι άνθρωποι μπορούσαν να βρουν Θεία νεογέννητο με τη βοήθεια των αστεριών.
Γνωρίζουμε ότι οι Χαλδαίοι, οι Αραμάνοι που μελέτησαν τα αστέρια, κέρδισαν μεγαλύτερο κύρος για τις αστρονομικές ανακαλύψεις τους, καθώς και για την παγκόσμια αστρολογία. Οι μάγισσες ήταν πιθανώς οι περσικοί σοφοί της εποχής, εμπειρικοί μελετητές στα χρόνια που ο όρος δεν υπήρχε καν.
Η Καινή Διαθήκη επίσης δεν μας δίνει τα ονόματα των μαγισσών. Στην πραγματικότητα, στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, υπήρχαν πολλοί θρύλοι για το ποιοι ήταν. Και πάλι, τα ονόματα που γνωρίζουμε (Melchior, Gaspar թ Baltasar) ήταν, τελικά, αυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν για αιώνες.
Ο Melchior (ή ο Melikior στις παλιές εκδόσεις) αναγνωρίζεται από ορισμένους βιβλικούς μελετητές ως Περσός λόγιος, ο Gaspar (αλλά και ο Kaspar ή ο Gaspar) ως ινδουιστής σοφός, και ο Balthasar (ή Balthazar) ως Βαβυλωνιακός λόγιος.
Ωστόσο, διαφορετικά χριστιανικά δόγματα έχουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες, αλλά τα ονόματα των σοφών μάγων ή βασιλιάδων, καθώς οι αρχαίες πηγές που τα περιγράφουν ήταν πολλά, ήταν διαφορετικά για την επιλογή του μελετητή.
Η φράση του Ματθαίου «από την ανατολή» είναι, τελικά, η μόνη βασική πληροφορία που μας δίνει ο ευαγγελιστής για τη χώρα καταγωγής τους.
Μερικοί δείχνουν ακόμη και την τεράστια Παρθική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κατείχε σχεδόν το σύνολο της επικράτειάς της. Ανατολικά της Ιουδαίας,
Το ταξίδι και το προσκύνημα
Αλλά γιατί έκαναν ένα τόσο μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι; Και πάλι, ο Μάθιου δεν σχολιάζει. Εἴδομεν γὰρ αὐτοῦ τὸν ἀστέρα ἐν τῇ ἀνατολῇ καὶ ἤλθομεν προσκυνῆσα αὐτῷ Ίσως είχε να κάνει με τη σχετική προφητεία που υπήρχε στη Ζωροαστριακή παράδοση.
“Οι μάγοι περιβάλλουν το Θείο Βρέφος.
Αυτή η πρακτική προσκυνήματος, καθώς και η ιδέα της θείας γέννησης, είχε βαθιά επίδραση στις θρησκευτικές του πρακτικές. χριστιανισμός,
Η έλευση του προσκυνήματος έγινε αποδεκτή στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους ως ένδειξη απόλυτης σεβασμού και έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα σε ορισμένες χριστιανικές παραδόσεις της Ανατολής, ειδικά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Ο Κάσπαρ απεικονίστηκε συνήθως ως γέρος, συνήθως με λευκή γενειάδα, ως δώρο στο θεϊκό χρυσό παιδί. Σε ορισμένες πηγές ονομάζεται ακόμη και ο «Βασιλιάς της Ταρσού», η χώρα των εμπόρων (στη Μικρά Ασία). Ο Κάσπαρ ήταν ο πρώτος που γονάτισε μπροστά στον Ιησού.
Ακολουθεί ο Melchior, ένας μεσήλικας άνδρας που φέρνει θυμίαμα από τη χώρα του Αραβίας. Φέρνει μύρο (Μύρο) από τη Σάββα (σύγχρονος νότος) Γέμενη:)
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ηλικία τους είναι 60, 40 և 20 χρόνια, αντίστοιχα, εκφράζοντας τα τρία χαρακτηριστικά στάδια της ανθρώπινης ζωής.
Αλλά και για τον Balthasar, η χριστιανική λογοτεχνία φαίνεται να συμφωνεί ότι έρχεται σε εμάς από την Αιθιοπία ή από κάποια άλλη αφρικανική χώρα, γι ‘αυτό απεικονίζεται ως εκπρόσωπος της μαύρης φυλής.
Αλλά ο Μάθιου μας μιλά με ακρίβεια για τα δώρα τους. «Έφεραν χρυσό, λιβάνι και μύρο» στον Άγιο Μανούκ. Υπάρχουν αμέτρητες υποθέσεις για τη σημασία και τον συμβολισμό αυτών των δώρων.
Οι περισσότεροι θεολόγοι των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού συμφωνούν ότι τα τρία δώρα ήταν συνηθισμένα δώρα βασιλιάδες, Muron χρησιμοποιήθηκε ως άρωμα λάδι, και λιβάνι ως άρωμα. Όσον αφορά τον χρυσό, ήταν πάντα πολύτιμο.
Αλλά ο Μάθιου ήθελε πιθανότατα να δώσει ένα συμβολικό, νοιακό νόημα στα δώρα. Ο χρυσός αυτής της σκέψης είναι το σύμβολο του επίγειου βασιλείου, το θυμίαμα (ως θυμίαμα) είναι ένα θεϊκό σύμβολο και το μύρο (μύρο – αρωματική ρητίνη) είναι ένα σύμβολο του θανάτου.
Αυτό μας λέει ο Origen σε ένα από τα επεξηγηματικά του έργα (“Against Celsus”). “Ο χρυσός, όπως σε έναν βασιλιά, μύρο, όπως σε έναν άνθρωπο που ήταν θνητός, θυμίαμα, όπως στον Θεό.”
Τι συνέβη στους τρεις μάγους;
Οι γραφές δεν μας λένε τι συνέβη στα τρία δώρα. Ήταν και πάλι μια μακρά, πλούσια εκκλησιαστική παράδοση που άρχισε να γεμίζει τα κενά στην ιστορία.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο χρυσός κλέφτηκε από δύο κλέφτες, οι οποίοι αργότερα σταυρώθηκαν δίπλα στον Ιησού. Μια άλλη άποψη είναι ότι ο χρυσός πρέπει να εμπιστευτεί τον Ιούδα, ο οποίος το σπατάλησε για δικούς του σκοπούς.
Το τρίτο μας λέει ότι αυτός ο χρυσός χρηματοδότησε το επικίνδυνο ταξίδι του Τζόζεφ και Μαίρη Από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο για να ξεφύγουν από τις συνωμοσίες δολοφονίας του Ηρώδη.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά τη σταύρωση του Ιησού, το μύρο χρησιμοποιείται ως λάδι ταφής. Η χρυσή κασετίνα του 15ου αιώνα που περιέχει τα δώρα των Μάγων φυλάσσεται ακόμα στο ιερό μοναστήρι του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, το οποίο δωρίστηκε στη μονή από την κόρη του Σέρβου βασιλιά, Σουλτάνου Μουράτ Β ‘.
Όσο για τους μάγους της προφητείας, και πάλι τίποτα δεν είναι γνωστό. Η Βίβλος δεν αναφέρεται πλέον σε αυτές, αλλά με την πάροδο των αιώνων έχουν αναπτυχθεί δύο θεωρίες, καθεμία από τις οποίες έχει μια ισχυρή εκκλησιαστική βάση.
Και οι δύο συμφωνούν ότι αυτοί οι ειδωλολατρικοί μάγοι σοκαρίστηκαν από τη σύντομη επαφή τους με το Θείο Βρέφος και μετατράπηκαν σε Χριστιανισμό. Είτε επί τόπου είτε στον απόστολο ή ακόμα και σε μεταγενέστερες συναντήσεις μαζί του Ιησούς,
Σύμφωνα με τον Μάθιου, οι μάγοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους με έναν άλλο τρόπο για να ξεφύγουν από την ενέδρα του Ηρώδη. Ο ευαγγελιστής μας λέει: «Καὶ χρηματισθέντες κατ᾿ ὄναρ μὴ ἀνακάμψαι πρὸς Ἡρῴδην, δι᾿ ἄλλης ὁδοῦ ἀνεχώρησαν εἰς τὴν διαραν αὐτῶν»:
Η χριστιανική παράδοση έχει πολλές εκδοχές του τι συνέβη στους μάγους μετά την επίσκεψη. Ένας από αυτούς ισχυρίζεται ότι ένας από τους μάγους τελικά βαφτίστηκε Χριστιανός όταν ο Άγιος Θωμάς επέστρεφε στην Ινδία.
Μια άλλη εκδοχή θέλει να βρουν το σώμα τους Αγία Ελένη Μετακόμισα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου βρέθηκαν στη Γερμανία. Φυλάσσονται ακόμη στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας (το λείψανο των Τριών Βασιλέων).
Η ιστορία των τριών μάγων συνδέεται με πολλές παραδόσεις և πεποιθήσεις, և η ανοικοδόμησή της χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Οι Πέρσες είχαν τον αρχαίο μύθο τους για μάγισσες και αστέρια, όπως και οι Ινδοί.