ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Υπάρχει ορατός κίνδυνος απόρριψης μαζικών συναλλαγών σε διαδικτυακά καταστήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021. καθώς 2 στους 3 εμπόρους δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε μια αναφορά του Imerisia.gr, σε συνομιλία με τον δημοσιογράφο Βάσο Αγκέλετου, οι τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι οι έμποροι που πραγματοποιούν πληρωμές ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονικά καταστήματα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μέθοδο “Ισχυρή Επικύρωση Πελατών (SCA)” από το νέο έτος.
Η απαίτηση SCA περιλαμβάνει τρεις κλειδαριές ασφαλείας για την ταυτοποίηση χρήστη σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, συγκεκριμένα: γνώση, γνώση և τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά του χρήστη, βάσει των οποίων δημιουργείται για μοναδική αναγνώριση.
Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας συναλλαγής είναι η περίπτωση που εισάγουμε τον αριθμό κάρτας, τον τριψήφιο κωδικό CVV / CVC στο ηλεκτρονικό κατάστημα միջոցով μέσω της εφαρμογής για κινητά της τράπεζάς μας, λαμβάνουμε μια ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο όπου αποδεχόμαστε τη συναλλαγή. Η πληρωμή με αυτόν τον τρόπο είναι εγγυημένη σε τρία επίπεδα.
Αυτή η υποχρέωση, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών 2015/2366 / ΕΕ (PSD2) που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε αρχικά μια προθεσμία συμμόρφωσης στις 14 Σεπτεμβρίου 2019. Ωστόσο, διαπιστώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός εμπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανάγκασε τον Ιούνιο του 2019 να προσφέρει παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020.
Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν αποδείχθηκε αρκετή για διαδικτυακά καταστήματα, ως αποτέλεσμα των οποίων οι τράπεζες παρέχουν στις κεντρικές τράπεζες μια νέα επέκταση “SOS” λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης. Ο λόγος είναι ότι εάν δεν υπάρχει παράταση, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν μια δυσάρεστη έκπληξη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μόλις εισάγουν τα στοιχεία της κάρτας τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα λάβουν ένα μήνυμα “Απορρίφθηκε η συναλλαγή”.
Είναι σαφές ότι αυτό το πρόβλημα θα “πλήξει” τα πιστωτικά ιδρύματα, οι πελάτες τους καλούνται να γνωρίζουν γιατί απέρριψαν τις συναλλαγές τους όταν υπάρχει αρκετό υπόλοιπο στον λογαριασμό τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο «φιάσκο» στο πλαίσιο της επιδημίας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Τραπεζών έστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση των τραπεζών προβλέπει περίοδο «χάριτος» δύο εβδομάδων χωρίς αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος – διαχωρισμός της συναλλαγής βάσει χρημάτων, δηλ. «Μείωση» των συναλλαγών κατά περισσότερα από 750 ευρώ και οι υπόλοιπες πρέπει να γίνουν δεκτές έως τις 31 Μαρτίου 2021. Αλλά ακόμη και αυτή τη φορά αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Τράπεζα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με τις διαδικασίες, το αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί με τρεις τρόπους.
Η ΕΑΤ πρέπει να εκδώσει μια πανευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει μια νέα παράταση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να επεκτείνει την επέκταση σε εθνικό επίπεδο, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο επόπτης έδωσε μια «προεπιλεγμένη» παράταση για μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών (έως τις 31 Μαρτίου 2021) για να επιτρέψει στους εμπόρους να συμμορφωθούν με την οδηγία. Οι τράπεζες διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό, το οποίο πρέπει να προετοιμάσει τους πελάτες του, ώστε να μην λάβουν μαζική απόρριψη συναλλαγών από την 1η Απριλίου 2021.
Τραπεζικές և Πηγές με γνώση των διαδικασιών ελέγχου εκτιμούν ότι η τρίτη είναι η πιο πιθανή λύση. Απομένει να δούμε αν η μεταβατική περίοδος των τριών μηνών θα είναι αρκετή για να ευθυγραμμίσει όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ κατά μέσο όρο, οπότε ένα προσωρινό μπλοκ άνω των 500 ευρώ, όπου φαίνεται να εμφανίζεται το BoG, δεν αναμένεται να προκαλέσει σοκ στην αγορά.
Σύμφωνα με το Imerisia.gr / Vasso Aggeletou